Menu

Ventilatiesystemen - bieden meer voordelen dan je denkt!

Sinds 2006 is een ventilatiesysteem verplicht bij nieuwbouw en renovaties.
Een correcte beslissing want een goed geïsoleerde woning zonder ventilatie kan heel wat problemen met zich meebrengen. Zo kunnen er vochtproblemen en schimmels ontwikkelen die een slechte invloed op uw gezondheid hebben.

Ontdek hier de verschillende soorten ventilatiesystemen om dit probleem op te lossen.

Het voordeel van ventilatie in uw woning

Om gezond te leven heeft een mens 20 kubieke meter verse lucht per uur nodig.
Wanneer uw woning onvoldoende toestroming van verse lucht heeft, ademt u dus steeds opnieuw dezelfde vuile lucht in. Bij oude woningen is dit vaak geen probleem omdat verse lucht zijn doorweg vindt langs gaten en kieren.

Bij nieuwbouwwoningen daarentegen zitten we met een goed geïsoleerde woning waar verse lucht moeilijk binnen geraakt. Hierdoor kunnen we zien dat de luchtkwaliteit al vlug ondermaats en ongezond word.
In deze gevallen kunt u beroep op een ventilatiesysteem die voor u automatisch een optimale luchtkwaliteit aanhoudt. Door het correct ventileren van uw woning zal je niet enkel een gunstige invloed op uw gezondheid merken, maar ook schimmels en vochtproblemen voorkomen.

Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende ventilatie systemen:

Soorten ventilatiesystemen

Ventilatiesysteem B
Natuurlijke luchtafvoer en mechanische luchttoevoer (schimmels en vochtproblemen)

Een natuurlijke doorstroming van lucht is niet altijd vanzelfsprekend. Soms heeft u ruimtes waar geen mogelijkheid bestaat om ramen te plaatsen, in dat geval kunt u verse lucht mechanisch laten aanvoeren.

Zo kunt u gecontroleerd uw ruimte voorzien van verse buitenlucht die zich via ventilatoren doorheen de woning zal verspreiden. Afvoer en circulatie van de lucht gebeurt op dezelfde wijze als ventilatiesysteem A.

Ventilatiesysteem C
Natuurlijke luchttoevoer en mechanische luchtafvoer (verplicht bij renovaties zonder bouwaanvraag)

Wanneer u uw woning reeds gerenoveerd hebt dan bestaat de mogelijkheid dat uw vervuilde lucht niet op een natuurlijke manier ververst kan worden.
In zo'n situatie kunt u gebruik maken van een ventilatiesysteem met mechanische luchtafvoer. Hierdoor wordt vochtige en vervuilde lucht via luchtkanalen uit de kamer gezogen.

Bij dit ventilatiesysteem gebeurd de luchtafvoer continue doorheen de dag. Het C+ systeem is een zelfregelend systeem en ververst de lucht enkel wanneer nodig.

Ventilatiesysteem D
Mechanische luchtafvoer en mechanische luchtaanvoer (verplicht bij nieuwbouw en renovaties met bouw aanvraag)

Ventilatiesysteem D is van begin tot eind een gecontroleerd systeem. Hiermee wordt bedoelt dat de ventilatie compleet automatisch aangestuurd word. Een netwerk van leidingen verdeelt deze verse lucht doorheen de woning via ventilatieroosters.

Ventilatiesysteem D is bijzonder energiezuinig en efficiënt omdat dit systeem ervoor zorgt dat ook warmte gerecupereerd kan worden.